Als je werkzaam bent bij een multinational moet je rekening houden met verschillende normen, waarden en culturen. Waar moet je op letten bij het geven van een relatiegeschenk aan je internationale partner? Cultuurverschillen spelen  een grote rol bij de zoektocht naar een geschikt geschenk. Een relatiegeschenk geef je om je zakenrelatie te versterken en om je waardering te laten blijken. Daarom geven we in dit artikel tips voor internationale relatiegeschenken!

Internationale relatiegeschenken voor multinationals

Iedere cultuur heeft zijn eigen normen en waarden en het is belangrijk om deze te respecteren. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden bij het bedenken van een passend relatiegeschenk. Bijvoorbeeld met de religie, tradities, gebruiken én gewoontes van je zakenpartner. Deze aspecten hebben invloed op het soort geschenk dat je geeft, maar ook op de verpakking én de kleur ervan!

Het geven van relatiegeschenken in verschillende landen

Zoals we in westerse landen niet zozeer een relatiegeschenk verwachten, is het geven van een relatiegeschenk in bijvoorbeeld China wel degelijk noodzakelijk. Daarnaast is de waarde van het relatiegeschenk in onder andere China, de VS en Italië ook belangrijk. Een luxe cadeau is erg bepalend voor het zakendoen.

Bij het bedenken van een internationaal relatiegeschenk is het daarom belangrijk om je eerst te verdiepen in de cultuur en het land. Je maakt natuurlijk geen goede indruk door een flesje wijn aan je zakenrelatie uit Saudi-Arabië te geven. Vergeet ook niet origineel te zijn! Geef dus geen fles wijn aan een Fransman, want in eigen land kan hij/zij de beste exemplaren krijgen. Geschenken die het eigenlijk altijd goed doen zijn juist typische Hollandse geschenken.

Wees trouwens ook niet verbaasd als je zakenpartners zich niet vol enthousiasme op jouw cadeau storten. In sommige culturen (bijvoorbeeld Marrokko en China) is het namelijk niet netjes om het cadeau direct open te maken waar iedereen bij is. In China is het zelfs gebruikelijk om het geschenk te weigeren, omdat ze je geschenk ‘niet waard zijn’. In sommige landen (Chili) wordt een relatiegeschenk juist meteen uitgepakt. Ook kan in Chili en Spanje een (duur) relatiegeschenk als omkoping worden gezien. Geef hier dus alleen een relatiegeschenk wanneer je al een goede zakelijke relatie hebt opgebouwd.

Wil je meer weten over hoe je kiest voor een succesvol geschenk? Lees dan dit artikel.

internationale marketing en relatiegeschenken

Het ontvangen van internationale relatiegeschenken

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jij degene bent die een relatiegeschenk ontvangt. Ga na of het in de andere cultuur gebruikelijk is om het geschenk direct te openen of niet. Je wilt immers niet hebberig overkomen. Dit geldt ook voor het ‘weigeren’ van het geschenk van je Aziatische zakenpartner. Hierdoor laat je blijken dat je het waardeert dat de ander moeite voor je gedaan heeft.

Verpakking en kleur

In de internationale marketing ben je continu bezig met het zorgen dat jouw uitingen aanslaan bij jouw internationale doelgroep. Het is ook verstandig om rekening te houden met het gebruik van bepaalde kleuren en verpakkingen van de relatiegeschenken. Kleur heeft in iedere cultuur namelijk een andere betekenis. Zo wordt de kleur wit geassocieerd met de dood in China en rood met geluk. De kleur geel betekent in Westerse landen blijdschap, energie en rust, terwijl het in China ‘royalty’ betekent en in Mexico wordt geassocieerd met de dood. Let dus op de associatie van de kleuren die je gebruikt in jouw bedrukking en verpakking.

Ook de verpakking is een belangrijk onderdeel van je cadeau. In de ene cultuur is een mooie verpakking noodzakelijk (Japan), terwijl het overbodig is in een andere cultuur.

Kortom,

  • doe onderzoek
  • wees origineel
  • gebruik je gezonde verstand
  • besteed aandacht aan de waarde van het geschenk
  • let op de kleur en verpakking

Wij denken graag met je mee

Pelster heeft al 66 jaar ervaring met het leveren van relatiegeschenken, ook met multinationals. Laat ons team je helpen!
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.